Hva er bølgelengden til en optisk fiber?Se det du ikke vet!

Det lyset vi er mest kjent med er selvfølgelig lyset vi kan se med det blotte øye.Øynene våre er svært følsomme for lilla lys med en bølgelengde på 400nm til rødt lys ved 700nm.Men for optiske fibre som bærer glassfibre, bruker vi lys i det infrarøde området.Disse lysene har lengre bølgelengder, mindre skade på de optiske fibrene og er usynlige for det blotte øye.Denne artikkelen vil gi deg en detaljert beskrivelse av bølgelengden til den optiske fiberen og hvorfor du bør velge disse bølgelengdene.

Definisjon av bølgelengde

Faktisk er lys definert av bølgelengden.Bølgelengde er et tall som representerer lysspekteret.Frekvensen, eller fargen, til hvert lys har en bølgelengde knyttet til seg.Bølgelengde og frekvens henger sammen.Generelt sett identifiseres kortbølget stråling ved sin bølgelengde, mens langbølget stråling identifiseres ved sin frekvens.

Vanlige bølgelengder i optiske fibre
Den typiske bølgelengden er vanligvis 800 til 1600 nm, men per nå er de mest brukte bølgelengdene i optiske fibre 850 nm, 1300 nm og 1550 nm.Multimodusfiber er egnet for bølgelengder på 850nm og 1300nm, mens enkeltmodusfiber er best brukt for bølgelengder på 1310nm og 1550nm.Forskjellen mellom bølgelengden på 1300nm og 1310nm er bare i det vanlige navnet.Lasere og lysemitterende dioder brukes også til lysforplantning i optiske fibre.Lasere er lengre enn enkeltmodusenheter med bølgelengder på 1310nm eller 1550nm, mens lysemitterende dioder brukes for multimodusenheter med bølgelengder på 850nm eller 1300nm.
Hvorfor velge disse bølgelengdene?
Som nevnt tidligere er de mest brukte bølgelengdene i optiske fibre 850nm, 1300nm og 1550nm.Men hvorfor velger vi disse tre bølgelengdene av lys?Det er fordi de optiske signalene til disse tre bølgelengdene har minst tap når de overføres i den optiske fiberen. Derfor er de mest egnet som tilgjengelige lyskilder for overføring i optiske fibre. Tapet av glassfiber kommer hovedsakelig fra to aspekter: absorpsjonstap og spredningstap. Absorpsjonstap skjer hovedsakelig ved noen få spesifikke bølgelengder som vi kaller "vannbånd", hovedsakelig på grunn av absorpsjon av sporvannsdråper i glassmaterialet.Spredningen er hovedsakelig forårsaket av tilbakeslag av atomer og molekyler på glasset.Langbølgespredning er mye mindre, dette er hovedfunksjonen til bølgelengden.
For å konkludere
Etter å ha lest denne artikkelen, kan du ha en viss grunnleggende forståelse av bølgelengdene som brukes i optiske fibre.Fordi bølgelengdetapet på 850nm, 1300nm og 1550nm er relativt lavt, er de det beste valget for optisk fiberkommunikasjon.

 


Innleggstid: 20. januar 2021