Може ли индустриските етернет прекинувачи од различни производители да создадат непотребна прстенести мрежа?

Како важен производ за комуникација на податоци,индустриски етернет прекинувачи мора да бидат отворени и компатибилни со производи од повеќе производители за да се обезбеди долгорочно стабилно и безбедно функционирање на системот. Ако се потпирате само на одреден производител, ризикот е исклучително висок. Затоа, врз основа на размислувањата за приспособливост и компатибилност, целосно треба да се земе предвид мешањетоиндустриски етернет прекинувачи од различни производители за да се формира излишна прстенеста мрежа за да се постави цврста основа за идното проширување на мрежата. Значи, дали индустриските Ethernet прекинувачи од различни производители можат да изградат aизлишна прстенеста мрежа?

Одговорот е да. Индустриските етернет прекинувачи од различни производители можат да комуницираат едни со други преку електричниот приклучок за јамка и оптичката порта.

/410g-fiber-port24101001000base-t-managed-industrial-ethernet-switch-jha-mig024w4-1u-products/

 

⑴ Протокол за вмрежување

Релевантните национални стандарди, стандардите на Гуодијан за претпријатија и индустриските стандарди што се формулираат, јасно пропишуваат дека „мрежата може да се формира според потребите на електроенергетскиот систем, а протоколот за мрежно поврзување треба да усвои меѓународни стандардни протоколи:RSTP, MSTP итн.“. Затоа, покрај поддршката на приватниот протокол Ring со независни права на интелектуална сопственост развиени од секој производител, индустрискиот етернет прекинувач мора да поддржува и RSTP и MSTP меѓународни стандардни прстенести мрежни протоколи. Сè додека RSTP и MSTP меѓународните стандардни протоколи за прстенести мрежи се усвоени, индустриските етернет прекинувачи од различни производители можат да формираат мрежи со тополошки структури како ѕвезда, прстен и дрво.

⑵ физички слој

Нема проблем во меѓусебното поврзување и интеркомуникацијата на прекинувачите од различни производители на физичко ниво, се додека параметрите на медиумот се конзистентни, како на пример дали примопредавачот со оптички влакна од индустриско одделение е едно-режим или мулти-режим, и брановата должина параметри на трансиверот со оптички влакна. Сумирајќи, без оглед на мрежниот протокол или физичкиот слој, прекинувачите од различни производители можат да комуницираат едни со други кога ќе формираат иста прстенести мрежа.


Време на објавување: Јан-04-2023 година